+31 (0)20 - 2616455 info@boxbites.com
Selecteer een pagina

Eten uit de steentijd in je winkelmandje

In de tijd van jagers en verzamelaars was er geen supermarkt waar je op de woensdagmiddag even langs kon voor het avondeten. Voor fruit, noten en groente kon je niet naar de groenteboer, maar verzamelde je dit in het bos. Voor vlees en vis ging je ook niet zomaar naar de slager of visboer, daar moest je voor op jacht.

De weg die eten van de producent naar consument aflegt veranderde door de jaren heen volledig. Je zou denken dat ons dieet met dit proces mee-evolueert, maar dat is niet helemaal waar. Hoewel we ons voedsel nu op een andere manier verzamelen, blijft ons eetpatroon hetzelfde.

Natuurlijk hadden de verzamelaars geen chocola, stokbrood en lasagne. Maar ze hadden wel noten, fruit en groente, en die eten we nog steeds. De simpele reden dat we dat na al die jaren nog steeds eten? Het is gezond! Eerder keken we naar de voordelen van het eten van groente, maar wat zijn de gezondheidsvoordelen van noten?

  • Ongezouten noten bevatten onverzadigde vetten, dit verlaagt het LDL-cholesterol in je bloed. Dat is goed voor je bloedvaten en er lijkt samenhang te zijn tussen het dagelijks eten van ongezouten noten en een lager risico op hartziekten.
  • Notten bevatten ijzer, dit is belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine, het stofje in je rode bloedcellen dat het zuurstof door je lichaam transporteert. Vooral cashewnoten bevatten veel ijzer.
  • Noten bevatten veel vitamine B1 en E. Vitamine B1 zorgt voor de energievoorziening van je lichaam en de werking van je hart en het zenuwstelsel. Vitamine E is goed voor de bescherming van je cellen, bloedbaan en weefsel.

Men raadt aan om elke dag een handje ongezouten noten te eten. Veel mensen lukt dat niet en zij gaan dan liever voor chocolade of een koekje. Een handje nootjes klinkt ook niet heel smakelijk. Maar in een salade, bijvoorbeeld walnoten met geitenkaas en vijgen of cashewnoten met kip en avocado, klinkt het heerlijk. Noten zijn zo veelzijdig en gezond, dat het niet gek is dat we die al duizenden jaren eten.

Pin It on Pinterest

Share This