+31 (0)20 - 2616455 info@boxbites.com
Selecteer een pagina

De (schoonheids)voordelen van al dat groen

“Eet je groente op, dat is gezond!” Misschien hoor je het je moeder nog wel zeggen. Ze had gelijk ook. Waarom eigenlijk? Wat is de reden dat specialisten en foodbloggers zó hameren op het eten van die 250 gram groente per dag?

Groenten bevatten een groot deel van de benodigde, dagelijkse voedingsstoffen, zoals mineralen, vitamines en voedingsvezels. Deze zijn simpelweg nodig om je immuunsysteem, brein en de rest van je lichaam werkende te houden. Ook is het goed voor onder andere je huid, haar en nagels en verlagen je stress-gehalte. Vitamine C (wat zich onder andere in paprika en bloemkool bevindt) zorgt bijvoorbeeld voor een lagere hoeveelheid cortisol (stressbestrijdende stof) in je bloed na een stressreactie, maar ook voor collageen. Dit helpt je huid jong te houden.
In groenten zoals spinazie en broccoli kan je vitamine A vinden. Dit helpt je lichaam talg te produceren, waardoor je haar soepel en glanzend wordt. Als je nagels zwak zijn, is er een tekort aan onder andere eiwitten, wat je dan weer in taugé kan vinden.

Zoals je ziet, brengen deze groene wondertjes een heleboel (schoonheids)voordelen met zich mee, maar dat gebeurt niet na ze één keer te hebben gegeten. Je moet er genoeg van eten. Voor volwassenen raadt het Voedingscentrum aan 250 gram groente per dag te eten, voor kinderen ongeveer 150 gram.
Als je écht voor supergezond gaat, kan je natuurlijk op zoek naar de meest voedingsrijke groenten, maar wees niet bang: je hoeft geen gekke bloemen te eten, met de alledaagse groenten zoals spinazie, spruitjes, broccoli en boerenkool zit je goed!

Groenten brengen veel voordelen met zich mee en toch worden ze niet genoeg gegeten. Slechts twee procent van de bevolking haalt de dagelijkse 250 gram groente en volgens het Voedingscentrum eten de meeste mensen maar 127 gram aan groente per dag, veel te weinig dus. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Waarom eten mensen dan zo weinig groente? Volgens een onderzoek van Food Research International komt dat doordat groente niet genoeg smaak heeft volgens mensen. Als mensen niet weten hoe ze de groenten moeten bereiden, kiezen ze er vaak voor om die achterwege te laten. Daarom hierbij drie tips om de 250 gram groente op een lekkere, maar makkelijke manier binnen te krijgen:

  1. Groenten hoeven niet alleen te worden gegeten als avondeten. Tijdens het ontbijt is paprika of spinazie heerlijk in een omelet met spekjes en als lunch is een boterham met hoemoes en komkommer erg lekker.
  2. Als je het lastig vindt om te beslissen welke groenten lekker zijn of hoe je ze moet bereiden, kan je een wekelijkse groentebox bestellen. Daar zitten elke week andere groenten in en krijg je recepten die je met die groenten kan bereiden.
  3. ’s Avonds kan het wat saai worden om alleen één grote hoop sla of paprika naast je aardappelen en vlees te hebben liggen. Los dit op door twee of meer verschillende soorten groenten klaar te maken. De porties per groente kunnen dan kleiner worden en is er meer variatie.

Pin It on Pinterest

Share This