+31 (0)20 - 2616455 info@boxbites.com
Selecteer een pagina

Wil je serieus genomen worden op het werk? Let op je gewicht!

Nederlanders blijken zich te storen aan hun (te) dikke collega, vinden hun volslanke collega onprofessioneel, en vinden het ergerlijk wanneer zo’n ongezonde collega zich ziek meldt, zo blijkt uit onderzoek. Maar waarom eigenlijk? En zit er nog een verschil tussen de fulltimer en parttimer, de gezinnen en alleenstaanden, en tussen mannen en vrouwen?

Het klinkt als een onsympathiek gegeven, maar het toont wel aan dat gezond leven op veel vlakken voordelen oplevert. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan een vijfde van werkend Nederland zich stoort aan een te dikke collega’s. Vrouwen zijn milder dan mannen, aangezien slechts 17 procent van de dames zich lijkt te storen aan de meer weldoorvoede werknemer, tegenover 24,1 procent van de mannen. Het wordt nog ernstiger wanneer we gaan kijken naar hoe er naar de professionaliteit van de vollere werknemer wordt aangekeken: een derde van alle mannen vindt de te dikke collega onprofessioneel overkomen.

Horn-effect
Waar deze negatieve gedachten vandaan komen is niet onderzocht, maar er is wel een vermoeden. Dit heeft alles te maken met het Halo- en Horn effect: een effect waarbij je een positief (of negatief) oordeelt over iemand gebaseerd op één positieve (of negatieve) eigenschap. Het lijkt er dus op dat er negatief tegen overgewicht wordt aangekeken, waardoor de collega ook als minder professioneel wordt beschouwd. Zonde natuurlijk, want je gewicht zegt niets over hoe professioneel of hoe goed je bent in je werkt.

Ondersteuning
Een andere take-away uit het onderzoek is dat de collega’s met een ongezonde levensstijl die zich ziek melden op weinig sympathie kunnen rekenen. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan zich te storen aan deze collega’s. Opvallend: het zijn vooral de mensen uit huishoudens met jonge kinderen die dit erg vinden. Het lijkt erop dat het opvoeden van kinderen je gezondheidsbesef op laat spelen, bijna 63 procent van deze groep ergert zich aan de zieke collega die er een ongezonde levensstijl op nahoudt. Het is jammer dat de gemiddelde sportieve werknemer weinig doet om de ongezondere collega gezonder te laten eten. Bijna drie op de vier geeft aan dat ze geen rekening houden met de lijnende collega’s, door bijvoorbeeld geen ongezonde snacks in zijn/haar nabijheid te eten. Voornamelijk mannen laten hun eetpatroon niet leiden door een collega met een dieet. Slechts een vijfde geeft aan daar wél rekening mee te houden, tegenover een op de drie vrouwen. Jammer, want wanneer we elkaar ondersteunen in onze goede leefgewoonten, hoeven we allemaal een stuk minder moeite te doen om gezond te leven. Geniet van het leven, eet bewust.

Pin It on Pinterest

Share This