+31 (0)20 - 2616455 info@boxbites.com
Selecteer een pagina

Wat is het optimale dieet voor het schoolexamen?

Voor zo’n 211.500 middelbare scholieren start vandaag – maandag 14 mei – het eindexamen. Circa 110.000 scholieren doen vmbo-examen, 60.000 havo-examen en 40.000 leerlingen leggen het vwo-examen af. Een stressvolle periode voor velen. Hoe zorg je er als examendeelnemer voor dat je voldoende eet en drinkt om maximale energie te houden voor het afleggen van je examen?

Vaak is een stressvolle periode als een schoolexamen aanleiding om minder op je voeding te letten en zelfs helemaal vergeten te eten. Terwijl bepaalde voedingsmiddelen je juist helpen om energie te behouden en scherp te blijven. Natuurlijke producten zijn daarvoor het beste, aangezien deze ervoor zorgen dat je een constanter energielevel houdt. Leerlingen kunnen vette of zoete producten het beste vermijden, aangezien het suikerpeil daardoor alle kanten op schiet, waardoor dufheid onverwachts in kan slaan. Iets wat je tijdens het maken van je examen uiteraard wilt voorkomen! De hersenen stimuleer je het best door gevarieerd te eten. Sla vooral het ontbijt niet over!

Zonder in detail te treden over welke vitamines of mineralen bepaalde producten bevatten, volgen hierbij enkele tips om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. De ochtend kun je beginnen met een ontbijt van volkoren brood met mager rundvlees of lever, een gekookt eitje en een kop groene thee. Als tussendoortje is een shake met onder meer yoghurt, verschillende bessen – blauwe en rode bessen, frambozen, aardbeien en cranberries – en spinazie. Tijdens de lunch kan je bijvoorbeeld kiezen voor groene groentes – paprika, bonen, erwten en avocado – en vette vis en schaaldieren. ’s Avonds is een gerecht met pasta of rijst, walnoten of cashewnoten en broccoli of bloemkool een gezonde afsluiter van de dag om de volgende morgen weer fris aan het examen te beginnen.

Tijdens het leren kun je eten beter vermijden! Maak er echt een moment van, waarbij je met je hoofd even volledig bij het eten bent. Dit zorgt voor meer rust en geeft je weer voldoende focus om daarna verder te studeren. Kijk uit met alcohol en koffie voor het slapen gaan. Alcohol kan je wellicht helpen om snel in slaap te komen, maar het vermindert de kwaliteit van je nachtrust aanzienlijk. Het is belangrijk om minimaal anderhalve liter water per dag te drinken. Het helpt al om na het opstaan drie tot vier glazen water te drinken, waardoor je lichaam zich kan reinigen.

Een gevarieerde maaltijd is niet alleen gezond, maar vaak ook heel lekker. Je kunt verschillende producten combineren in een verrassend gerecht. Zorg dat je naast gezond eten en voldoende slaap ook voldoende lacht op een dag. Maak de examentijd op die manier zo leuk mogelijk!

Pin It on Pinterest

Share This