+31 (0)20 - 2616455 info@boxbites.com
Selecteer een pagina

Vleesvervangende paddenstoelen

Steeds meer gerechten worden gemaakt met vleesvervangers. Dit is ideaal voor vegetariërs en flexitariërs of als je gewoon een keer geen vlees wilt eten. Vlees is rijk aan eiwit, ijzer en vitamine B12, maar vleesvervangers hebben niet dezelfde hoeveelheid van deze stoffen in zich. Het is dus zaak om dit extra aan te vullen. Scelta Mushrooms stond laatst in het FD met een stuk over extra gezonde gerechten met champignons.

Het Limburgse familiebedrijf heeft flink geïnvesteerd in een fabriek om witte paddenstoelen in vleesvervangende gerechten te verwerken. Eén van de afnemers: McDonalds in Singapore. Zij maken namelijk hamburgers van champignons. In de fabriek worden hamburgers bewerkt en verpakt, om vervolgens getransporteerd te worden naar Amerika en Azië.

De champignons blijven zo’n twee jaar goed, nadat Scelta ze heeft bewerkt. Zij claimen dat er geen chemische middelen aan te pas komen, maar dat ze gedroogd worden en vervolgens geconserveerd worden in hun eigen sap. De champignons krijgen vervolgens een injectie met extra vitamine D, om het nog gezonder te maken.

Scelta zet dit traject in, omdat het verwacht dat champignons te komende jaren weer flink in trek zullen raken. Eind augustus kwam de Volkskrant met een verhaal naar buiten waaruit duidelijk werd dat Nederland – als echt champignon land – terrein aan het verliezen is. De prijzen dalen drastisch en de concurrentie uit Polen stijgt. Het ‘witte goud’ schijnt niet langer haar waarde hoog te houden.

Scelta maakt dus een gewaagde keuze door uit te breiden. Echter, er zit een duidelijk toekomstplan achter: vlees raakt uit de gratie, champignons moeten de ideale vervanger worden. Champignons zitten bomvol vitamine B en eiwitten. Perfecte vervangers van vlees dus.

Pin It on Pinterest

Share This