+31 (0)20 - 2616455 info@boxbites.com
Selecteer een pagina

Onderzoek gezond snacken

Het is de afgelopen tijd fantastisch weer in Nederland, ongekend. Nederlanders trekken er vaker op uit in eigen land, maar ook de stroom toeristen blijft komen naar ons kleine kikkerland. Wat kunnen wij deze bezoekers voorschotelen als zij trek hebben in iets typisch Nederlands?

Pannenkoeken claimen wij als een Nederlands gerecht, maar komen oorspronkelijk uit China. Nederland staat bekend om haar kazen, maar niet omdat ‘wij’ die uitgevonden hebben. Nomaden verpakten de melk in de magen van koeien of varkens, waardoor kaas ontstond door het schudden van de magen tijdens de trektochten. Wat is er dan wel typisch Nederlands? Hieronder onze top vijf van ‘nationale trots’ als het gaat om eten:

  1. De snackbar

De snackbar is een typisch Nederlands fenomeen. Patat kennen ze over de hele wereld, maar snacks als frikandellen, kroketten of berenklauwen zijn typerende voorbeelden van de ‘Nederlandse keuken’. Voor vijf euro heb je al een maaltijd bij elkaar en zelfs de stevige eter heeft aan een tientje genoeg voor een volle buik.  Niet gezond, wel lekker én snel!

  1. Erwtensoep

De één kun je ervoor wakker maken, de ander walgt ervan. De ‘winterse energiebom’ erwtensoep bestaat uit verschillende bonen, maar ook uit wortel, ui, prei en aardappel. De geschiedenis van erwtensoep is niet helemaal bekend. Over de hele wereld wordt het gegeten, maar de traditionele Nederlandse manier is om het te eten met roggebrood met katenspek of kaas.

  1. Stamppot

Misschien nog wel typischer dan de molens of tulpen zijn de vele stamppotten die ons land te bieden heeft. Eén simpele basis: gestampte aardappel. Hieraan kun je wortelen en ui (hutspot), boerenkool of andijvie toevoegen. Om het af te maken is gebakken spek lekker om er doorheen te doen en een verse worst met jus naast de stamppot.

  1. Haring

De ‘Hollandse Nieuwe’ prijkt vanaf de eerste week van juni op het bord van elke viswagen. Half Nederland staat weer met het hoofd achterover en de mond open, een haring bij de staart gevat naar binnen te werken, met een regen van uitjes. De haring is niet rauw, zoals veel mensen denken. De haring wordt ‘gekaakt’: een wisselwerking van de enzymen in de vis en de toevoeging van zout.

  1. Kapsalon

Echt waar? Ja, echt! De eigenaar van een Rotterdamse kapsalon liet een gerecht samenstellen met daarin al zijn favoriete ingrediënten. Het werd een bestelling die hij vaker deed, waardoor deze de naam ‘kapsalon’ kreeg. Het gerecht bestaat uit friet aan de onderkant, met shoarma of döner eroverheen. Dit doe je in de oven met een laag kaas. Hierna volgt salade en daarmee is je kapsalon af. Deze caloriebom is vooral populair na het stappen.

Niet alle gerechten zijn even gezond voor je lichaam. In plaats van één van deze gerechten zijn er genoeg alternatieven voor je avondeten. Kleine trek? Neem een hapje noten. Ga je voor een hele maaltijd? Kies de stamppot of erwtensoep in de winter en maak een lekkere salade in de zomer. Lekker én gezond!

Pin It on Pinterest

Share This