+31 (0)20 - 2616455 info@boxbites.com
Selecteer een pagina

Sweet as sugar: wat doet suiker met je lichaam?

Snoepen associëren de meeste mensen met suiker. In het meeste snoep zit ook veel suiker. Maar waarom belonen we onszelf zo vaak met slechte suikers als we weten dat de gevolgen voor onze gezondheid negatief zijn? Terwijl er ook gezonde alternatieven op de markt zijn, die ervoor zorgen dat je wel de suikers binnenkrijgt die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren?

Suiker en calorieën
Laten we even beginnen bij de basis. Ons lichaam heeft brandstof nodig om iedere dag energie te kunnen leveren. Deze brandstof (calorieën) halen we uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit zijn de zogenoemde macrovoedingsstoffen. Koolhydraten is weer de verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Uit deze koolhydraten vormt ons lichaam glucose, wat als brandstof dient om bijvoorbeeld te kunnen lopen, praten en denken. We hebben allemaal glucose in het bloed, bloedsuiker heet dit.

In onze tussendoortjes zitten een stuk minder calorieën dan in de gemiddelde candy bar of ander snoepgoed. Toch zijn verschillende van onze producten wel zoet. De vruchten die verwerkt zitten in onze bites bevatten namelijk natuurlijke suikers, net als de groenten die je op sommige van de verpakkingen tegenkomt. Zonder deze suikers zouden alle tussendoortjes hartig zijn in plaats van zoet.

Toegevoegde suikers
Wat is dan eigenlijk het verschil tussen toegevoegde suikers en natuurlijke suikers? De eerste, zoals tafelsuiker, rietsuiker, basterdsuiker of fructose, zijn ontdaan van vitaminen, mineralen en vezels. Omdat deze ‘goede’ dingen er niet meer in zitten, is geraffineerde suiker op gen enkele manier meer voedzaam. Daarmee is het dus ook niet nuttig om te eten.

Sterker nog: je lichaam kan de suiker niet goed verwerken omdat er geen vezels in zitten, die er normaal gesproken voor zorgen dat de suikers langzaam je lichaam binnen komen. Daarom kennen we wel de suikerkick, gevolg door een sterke suikerdip. Met als gevolg dat de suiker invloed heeft op je energieniveau.

De vitaminen en mineralen helpen normaal gesproken bovendien bij het verwerken van de suiker in je lichaam. Omdat deze vitaminen en mineralen tijdens het raffinageproces zijn verwijderd onttrekt je lichaam deze benodigde vitaminen en mineralen uit je lichaam om de suiker te kunnen verwerken, waardoor je lichaam te maken krijgt met een vitaminetekort. En tot slot worden de suikerrestanten omgezet in vet.

Slanker lijf!

Bij natuurlijke suikers werkt het allemaal wat anders. Die gebruikt je lichaam door de wijze waarop ze zijn verpakt in fruit of groente voor een goede samenwerking tussen lichaam en voedingsstoffen. Je lichaam herkent ze als voedsel en weet wat het moet doen. Wanneer je kiest voor goede suikers, ervaar je meer energie, een betere stofwisseling, meer weerstand en – last but not least – een slanker lijf.

Pin It on Pinterest

Share This