+31 (0)20 - 2616455 info@boxbites.com
Selecteer een pagina

Liefde gaat door de maag

Fruit staat bij 60 % van de kinderen in Nederland in hun top 5 favoriete tussendoortjes. Ook koekjes met chocolade zijn populair (en die zonder chocolade eigenlijk ook). En tegen gummibeertjes en colaflesjes zullen ze waarschijnlijk ook geen nee zeggen. Soms wordt er niet eens eerst om gevraagd: een derde van de kinderen geeft toe weleens stiekem een koekje uit de koektrommel te pakken. Veel kinderen zijn echte snoepers, maar bestaat er ook zoiets als gezonde snoep? 

Nieuwe, gezonde snoepers.

Je wilt natuurlijk niet altijd nee zeggen wanneer je kleine krullenbol om iets lekkers vraagt. Het liefst zou je hem of haar natuurlijk iets lekkers én gezonds voorschotelen. Met de gezondheidsgolf die de afgelopen jaren door Nederland raast, zijn mensen bewuster geworden van hun voeding en de bijhorende voedingswaarde. Hierdoor kunnen we tegenwoordig veel producten in de schappen vinden die claimen gezonder, beter en verantwoorder te zijn dan origineel snoepgoed. Dat is toch om te smullen?! Zo zijn er nu merken als “BEAR”, “Goodies”, “Leev”, “Kiddylicious” en “Food2Smile”. Deze snoepmerken vinden langzaam hun weg richting de supermarkt en de biologische (web)winkels. Vaak claimen ze geen E-nummers, synthetische kleur- en smaakstoffen, dierlijke gelatine of toegevoegde suikers te bevatten.

Snoep is snoep

Dit is zeker een stap in de goede richting, maar blijf alert. Als er op een verpakking staat dat er nu minder suiker in zit, maar het wordt vervangen door aspartaam, schiet je er alsnog niet veel mee op. Ook worden er claims op een verpakking gezet die niet altijd opgaan. Zo staat op de marshmallows van Food2Smile dat ze lactose- en glutenvrij zijn, terwijl dit altijd het geval is. Door een dergelijke claim op de verpakking te plaatsen, zal de consument denken dat een product gezonder is dan dat het in werkelijkheid is. Aan het einde van de dag blijkt: snoep blijft snoep. In de een zitten misschien minder toegevoegde suikers, maar wel weer heel veel natuurlijke vruchtensuikers of andere onnodige concentraten en toevoegingen. Snoep bestaat voornamelijk uit calorieën en niet veel meer.

Geen snoep. Wat dan?

Toch moeten kinderen af en toe lekker kunnen snoepen. Het beste alternatief voor snoep blijft natuurlijk een mandarijntje of een banaan, maar daar kom je niet altijd mee weg. Een andere optie is om kinderen snacks te geven die ook nog andere gezonde voedingstoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en vezels. Denk hierbij aan noten, rozijnen en gezonde repen. Dan heb je vaak nog steeds (toegevoegde) suikers, maar dankzij de extra voedingstoffen zijn ze gezonder en vullen ze meer. En als laatste tip (ook al wil niemand dit waarschijnlijk horen): minder snoepen, vaker nee zeggen. Net zoals een tussendoortje af en toe op zijn plaats is, mag er ook best eens nee gezegd worden wanneer jouw kleine krummel met tranen op zijn wangen om nog één extra snoepje vraagt.

Pin It on Pinterest

Share This