+31 (0)20 - 2616455 info@boxbites.com
Selecteer een pagina

Koolhydraten: geniet, maar gebruik ze met mate

Een bord pasta voor het sporten helpt veel mensen aan de juiste hoeveelheid energie om hun sportsessie tot het einde toe vol te houden. Echter, steeds meer mensen besluiten om koolhydraten te mijden in hun dieet, omdat je van koolhydraten ook dikker kunt worden. Je darmen hebben deze koolhydraten echter wel nodig om goed te functioneren.

Om verstopping van de darmen – obstipatie – te voorkomen hebben darmen onder meer vezels nodig, die de ontlasting verzachten. Vezels zijn een vorm van koolhydraten, net als suikers en zetmeel. De bacteriën die zich in de dikke darm bevinden zijn echt vezelverslinders, wat positief is voor het binnenkrijgen van de benodigde vezels. Obstipatie kan veroorzaakt worden door stress of bijvoorbeeld medicijngebruik. Ook geldt: hoe ouder we worden, hoe groter de kans op obstipatie. Zo heeft ruim tachtig procent van de ouderen in verzorgingshuizen last van obstipatie. Om dit voorkomen wordt aangeraden om voldoende volkoren brood, pasta en rijst te nuttigen om het vezeltekort aan te vullen.

Niet alleen obstipatie is een gevolg van een tekort aan koolhydraten. Een gebrek aan koolhydraten kan ook zorgen voor ernstige en minder ernstige ziektes. Zo kan je weerstand flink afnemen, wat ervoor zorgt dat je sneller een virus oppakt, met een griep of verkoudheid tot gevolg. De productie van vitaminen neemt af en het tekort aan koolhydraten moet worden gecompenseerd door andere voedingsstoffen. Vetten en eiwitten zijn twee andere stoffen die het grootste deel van onze voeding vormen. Deze kunnen ook negatieve gevolgen hebben, zoals hart- en vaatziekten, één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland.

Echter, het eten van koolhydraten is niet alleen maar goed. Een overmaat aan koolhydraten kan bijdragen aan obesitas. Het NRC bracht een onderzoek van het CBS naar buiten waarin werd vermeld dat ruim 100.000 mensen een ernstige vorm van overgewicht hebben. Uit het onderzoek blijkt dat veertig jaar geleden nog nauwelijks sprake was van obesitas, terwijl op dit moment één procent van alle twintigplussers lijdt aan een ernstige vorm van obesitas. De nieuwe slogan voor koolhydraten zou dus kunnen worden: koolhydraten, geniet, maar gebruik ze met mate!

Pin It on Pinterest

Share This