Heerlijk: Mexicaanse sprinkhaan tortilla’s
Sprinkhanen, torren, keverlarven, termieten, wespen: lekker als tussendoortje, partysnack of onderdeel van de warme maaltijd. Sommige gruwelen bij het idee van entomofagie, ofwel het eten van insecten, maar volgens duurzaaminsecteneten.nl eet maar liefst 84 procent van de Wereldbevolking regelmatig bewust een portie insecten. En waarom ook niet? Het eten van insecten is gezond en duurzaam.
Gezonde vleesvervanger
Een veel gebruikte reden om de entomofagie een kans te geven, is dat insecten een alternatief voor vlees zijn. Volgens de Food and Agriculture Organization (FAO) is de mondiale veeteelt nu al verantwoordelijk voor bijna 15 procent van alle door mensen uitgestoten broeikasgassen. Dankzij een groeiende bevolking neemt de behoefte aan vlees alleen maar toe. Volgens de FAO zal de veestapel in 2050 met 70 procent gegroeid zijn ten opzichte van 2005. Producten als zeewier, bonen en insecten kunnen een duurzaam alternatief zijn.
Een goede vleesvervanger bevat voldoende eiwitten, ijzer en vitamine B1 of B12. Veel insectensoorten voldoen aan deze criteria. Wat de precieze voedingswaarde van insecten is, verschilt per soort. Toch zijn er een aantal algemene dingen te zeggen over de meest gangbare insecten. Zo zitten insecten bomvol eiwit, terwijl het vetpercentage, in vergelijking met vlees, niet veel hoger ligt. Daarbij zijn de vetzuren in insecten over het algemeen gezonder dan die in vlees, omdat het veel meer om omega 3-vetzuren gaat. Voor fanatieke sporters zijn insecten een goede manier om veel eiwitten binnen te krijgen, zonder te veel vetten of koolhydraten binnen te krijgen. Daarnaast bevatten de geleedpotigen ook de nodige vitaminen, vezels en mineralen, zoals ijzer en zink.
Duurzaam alternatief
Insectenvlees is ook nog eens duurzamer om te kweken dan ander vlees. Ten eerste zetten insecten hun voeding efficiënter om dan andere dieren. Ze zijn twee tot drie keer efficiënter in het omzetten van voedingen dan varkens of kippen en wel vijf keer zo efficiënt als runderen. Het resultaat is een hogere vleesconversie van voedsel in vlees voor insecten: waar tien kilogram voer slechts één kilogram rundvlees oplevert, krijg je er wel negen kilogram insectenvlees uit. De reden dat insecten minder voer nodig hebben, is dat zij koudbloedig zijn en de voeding niet gebruiken om zichzelf warm te houden.
Onze krioelende vrienden eten niet alleen minder, maar er kan ook een groter deel, wel negentig procent, van het dier gebruikt worden. Dit staat tegenover vijftig procent bij bijvoorbeeld varkens en koeien. Tot slot hebben ze ook nog eens minder ruimte en water nodig en ligt de uitstoot van broeikasgassen een stuk lager. En dit is weer beter voor het milieu.
De lekkerste recepten
Er zijn circa 1.400 verschillende soorten insecten op de wereld die eetbaar zijn voor de mens. Er is dus genoeg ruimte om te variëren. Zo zou je gefrituurde sprinkhaan in knoflookboter kunnen eten, een quiche met meelwormen of een Bee-LT Sandwich. Om inspiratie op te doen hoe jij jouw reuzenwaterwantsen op de lekkerste manier kan bereiden, zijn er ook al verschillende kookboeken beschikbaar.
Begin jij nu al trek te krijgen in een portie meelwormen, rupsen of larven? Ga ze dan niet meteen uit je tuin plukken, want die zijn niet altijd veilig om te eten. Ook kun je ze beter niet rauw eten, want het is vergelijkbaar met orgaanvlees. Het is beter om ze in de supermarkt of in een restaurant te kopen. Er zijn namelijk al enkele restaurants in Nederland te vinden met insecten op de menukaart.
Nu is het zaak dat insecten van hun griezelige imago afkomen. Het eten van insecten moet normaal worden en dit moet vanuit de consument komen. Op het moment is het gezond en duurzaam om insecten te eten, maar is het nog niet zo lekker voor de portemonnee. Zo kost honderd gram sprinkhanen al gauw meer dan honderd gram vlees. Zodra de vraag naar insecten toeneemt, zal ook het aanbod stijgen en zullen de prijzen dalen. Nu is de vraag: zou jij een energiebar gevuld met insecten te eten?