+31 (0)20 - 2616455 info@boxbites.com
Selecteer een pagina

Door perfecte plaatje meer afval

De kranten staan er de laatste tijd vol mee: studenten kampen meer en meer met psychische problemen. Alles en iedereen moet het perfecte leven leiden, waarbij alleen het positieve wordt getoond. Tegenwoordig kun je niet meer in je vrijetijdskloffie de straat op, want stel je voor dat je iemand op straat tegen komt die je kent!? Zonder dat je er erg in hebt, wordt er een foto van je gemaakt en sta je in alle groepsapps te boek als ‘stijlloos’.

Maar niet alleen de mens moet altijd en overal perfect voor de dag komen; ook alles wat wij consumeren moet aan bepaalde eisen voldoen. De warmte en droogte van de afgelopen zomer heeft ervoor gezorgd dat de geoogste groenten andere vormen aannamen dan we gewend zijn. De groenten en fruit zijn kleiner, krommer of schever. Supermarkten keuren deze producten normaal gesproken af, wanneer leveranciers dit soort producten aanbieden. Echter, nu komen deze groenten de schifting wel door. De supermarkten hebben namelijk problemen met het vullen van de schappen, wat soms leidt tot leegte. De vormen van een komkommer, wortel of appel kunnen dus anders zijn dan je normaal gewend bent en groenten uit blik en diepvriesmaaltijden zijn in mindere mate aanwezig in de supermarkt. Toch worden nog veel etenswaren weggegooid.

In 2016 gooide iedere Nederlander gemiddeld zo’n 135 kilo voedsel weg; in totaal ruim twee miljard kilo. De beperkte houdbaarheidsdatum levensmiddelen en het feit dat groente en fruit als impulsaankoop in de provisiekast verdwijnt, zijn veel gehoorde redenen voor voedsel weggooien. Ook op grotere internationale schaal moet er voedsel weggegooid worden. Een Zeelandse boer (boer Kees) kwam in het nieuws, omdat hij zo’n 60.000 kilo pruimen niet kwijt kon. De gekweekte opruimen kwamen zo’n drie millimeter in omvang te kort om aan de supermarkt te verkopen. Vele acties en reacties volgden op het feit dat supermarkten deze pruimen niet aannamen. Er werden zelfs Kamervragen over gesteld. De zus van boer Kees zette een actie op, waarbij mensen de pruimen af konden halen (vanaf 500 kilo per afname).

Gelukkig zie je steeds meer bedrijven die het tegengaan van voedselverspilling centraal zetten in hun bedrijf. Kleine ‘bio-winkels’ verkopen verse saus van afgekeurde tomaten en shakes van verschillende ingedeukte of kleine fruitsoorten. Restaurants passen op hun beurt hun menukaart aan op de (afgewezen) producten die zij binnen kunnen krijgen die dag. Deze partijen krijgen hun producten goedkoper binnen en kunnen als ‘duurzaam’ gekenmerkt worden. De reputatie van de voedselindustrie verbeterd en er zijn minder kosten voor afvalverwerking. Een win-win situatie voor zowel de voedselindustrie als voor de restaurants en winkels.

Pin It on Pinterest

Share This