Deliveroo verlegt aandacht van rechtszaak
De laatste tijd is Deliveroo volop in het nieuws omtrent haar omgang met zzp’ers. Het FNV stelt dat Deliveroo de cao ontduikt door mensen in dienst te hebben als schijnzelfstandigen. Na alle negatieve aandacht van de afgelopen weken kwam Deliveroo vorige week naar buiten met een positiever bericht. Ze gaan namelijk samenwerken met (bekende) chef-koks vanuit een aparte locatie. Is dit de nieuwste trend in de Nederlandse foodindustrie?
Het Amsterdamse Zeeburgerpad is de bestemming voor een nieuw experiment van Deliveroo. Samen met chef-koks Ron Blaauw (Ron Gastrobar) en Michiel van der Eerde (Restaurant C en Baut) start de bezorgingsdienst een nieuw initiatief. Een gerenoveerde loods is omgetoverd tot een jeu-de-bouleshal, genaamd Mooie Boules. De ondernemers achter Mooie Boules betrokken Deliveroo, en daarmee de chef-koks, in hun pand, waar nu twee keukens zijn ingebouwd. Vanuit daar werken de koks aan de bestellingen die binnenkomen vanuit Amsterdam-Oost. In tegenstelling tot de bezorgers van Deliveroo, zijn de koks wel ‘gewoon’ in dienst bij Blaauw en Van der Eerde.
Tijdens de testfase bekeken de drie partijen naar welke gerechten vraag is en welke gerechten de buurt nu nog mist. Hieruit kwam naar voren dat poké bowls – een tradiotioneel gerecht uit Hawaii bestaande uit vis, groente en rijst of zaden – erg in trek waren in het oostelijk deel van Amsterdam. Ook Aziatisch of Mediterraans behoren tot de mogelijkheden van ‘Editions’, zoals Deliveroo het project noemt. Na dit project gaat Deliveroo beslissen of het nog in andere steden aan de slag gaat en op welke manier ze dat gaan doen.
In Londen heeft Deliveroo een soortgelijk plan bedacht en uitgevoerd, wat het bedrijf – hoe kan het ook anders –veel negatieve aandacht opleverde. Deliveroo startte het leveren van voedsel vanuit instant keukens, die zo nu en dan niet aan de voorwaarden voldeden. Sommige keukens werden geïmproviseerd in bestaande panden of in gefabriceerde boxen – lees: containers. Keukenpersoneel werkte er met de deuren open om de raamloze containers van daglicht en frisse lucht te voorzien. Om niet dezelfde problemen te ondervinden, besloot Deliveroo het in Amsterdam anders aan te pakken, wat leidde tot een grote vooruitgang.
Deliveroo ziet uitbreidingsmogelijkheden binnen Amsterdam, maar ook richting Rotterdam en Den Haag. De tijd zal ons leren of partijen als Thuisbezorgd en Foodora volgen in de weg die Deliveroo inslaat.