+31 (0)20 - 2616455 info@boxbites.com
Selecteer een pagina

Beter zicht én sneller van je verkoudheid af door wortel?

Het is weer de tijd van het jaar: kantoren en collegezalen blijven grotendeels leeg. Half Nederland is ziek. Men is verkouden, voelt zich grieperig, ligt eigenlijk de hele dag het liefst in bed. Soep en thee is het enige wat er het lichaam binnenkomt. Maar dan, jij bent de gelukkige die het net even wat harder treft dan de rest van Nederland.

Gelukkig is er een redder in nood: je moeder heeft gehoord dat je ziek bent en komt langs met van alles en nog wat. Maar voornamelijk voorziet ze je van groente en fruit, want ‘daar knap je lekker snel van op’. Klopt dit wel? Herstel je sneller van je verkoudheid door (ineens) veel groente en fruit te eten? NUcheckt deed hier een onderzoek naar.

Groente en fruit zitten boordevol vitamine C en foliumzuur, die beide hun eigen impact hebben op het lichaam. Foliumzuur gaat bloedarmoede tegen. Dit stimuleert de groei van het lichaam. Vitamine C helpt bij het opbouwen van een goede weerstand. Voor het onderzoek in het AMC werden voornamelijk stoffen uit wortels gebruikt. Wortel bevat een grote hoeveelheid vitamine C, maar ook vitamine A – wat écht goed is voor je ogen, maar ook vitamine B, E en K.

Een deel van de onderzochte personen kreeg voedingssupplementen met de stoffen uit wortel, terwijl de andere groep een placebo kreeg. Vervolgens keek men hoe zij herstelden van hun verkoudheid en of zij sneller genazen van het virus. De uitkomst was dat het geen effect heeft op je herstel als je meer groente of fruit eet of juist helemaal niks. Onderzoeker René Lutter vertelt tegen NU.nl dat veel groente en fruit waarschijnlijk wel de kans verkleint om een virus op te lopen, maar dat het niet bewezen is dat het ook daadwerkelijk een sneller herstel biedt.

Dat de voedingssupplementen in het onderzoek alleen op wortel gebaseerd zijn, vinden wij twijfelachtig. Ondanks de uitkomsten van dit onderzoek blijven wij iedereen aanraden, ziek of niet ziek, zoveel mogelijk groente en fruit binnen te krijgen!

Pin It on Pinterest

Share This