Natuurlijk: suiker
Dat suikers ongezond voor je zijn, weten we nu wel. Het is slecht voor je gebit, beïnvloedt je hormoonhuishouding -wat weer kan leiden tot diabetes type 2 of obesitas- en kan voor darmproblemen zorgen. Dus wat doe je dan? Je vervangt de suiker in je kopje thee voor honing, doet geen stroop maar ahornsiroop op je pannenkoek en bakt alleen nog maar met kokosbloesemsuiker. Want deze natuurlijke suikers zijn een stuk gezonder dan geraffineerde suikers. Toch?
Het verschil
Natuurlijke suikers zijn ongezuiverd. Door het zuiveren of raffineren van suikers houdt men de witte suiker over die wij kennen als tafelsuiker. Toegevoegde suikers zijn de suikers die de fabrikant, of jijzelf, toevoegt aan een product, zoals suiker in je thee of suiker in ijs. Ongeveer de helft van de suikers die wij binnenkrijgen zitten van nature in ons voedsel, bijvoorbeeld in groente of fruit. Er wordt vaak gedacht dat deze natuurlijke suikers beter zijn voor het lichaam dan geraffineerde suikers. Maar dit is niet waar.
Ook toegevoegde suikers zijn in principe natuurlijke suikers, want ze zijn afkomstig uit natuurlijke producten, zoals suikerriet en suikerbiet. Tafelsuiker bestaat voor de helft uit fructose en voor de helft uit glucose, terwijl fruitsuikers volledig uit fructose bestaan. Er is echter geen verschil in de voedingswaarde van deze suikers, dus de suiker in jouw appeltje is hetzelfde, en net zo ongezond, als de suiker in een stuk taart. Beide suikers bevatten ook evenveel calorieën en zijn net zo slecht voor je tanden.
Suiker in het lichaam
Suiker behoort tot de enkelvoudige koolhydraten. In het lichaam wordt suiker omgezet in glucose wat op zijn beurt weer wordt gebruikt voor de energievoorziening. Hierbij maakt het lichaam geen onderscheid tussen suikers uit fruit en suikers uit je energiedrankje. Suiker is dus brandstof voor je lijf. Het zorgt dat je energie hebt om een rondje hard te lopen of om goed na te denken tijdens je eindexamen.
In Nederland zijn geen officiële richtlijnen over de maximale hoeveelheid suiker die je binnen zou moeten krijgen. Deze richtlijnen zijn er wel voor koolhydraten: deze mogen maximaal 40 tot 70% van je energiebehoefte uitmaken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert voor zowel volwassen als kinderen om slechts 10% van je benodigde dagelijkse energie uit vrije suikers te halen. Dit zijn zowel alle natuurlijke als toegevoegde suikers.
Dan neem ik snoep
Als je lichaam toch geen onderscheid maakt tussen natuurlijke en geraffineerde suikers, kun je net zo goed je suikers uit een lekker chocoladereep halen als uit een stuk fruit toch? Nee, dat is nou ook weer niet waar. In fruit zitten misschien dezelfde suikers, maar het bevat ook belangrijke voedingsstoffen zoals vezels en vitamines, die je in een chocoladereep niet terug vindt.
Fruit is uiteindelijk gezonder dan een zoete snack. Het gaat er dus niet om hoeveel suiker je eet, maar of het product dat je eet verder nog nuttige voedingsstoffen bevat. Kijk dus goed of jouw energiereep alleen suikers en vet bevat of dat er ook nog vitamines en vezels in zitten.