Gezond eten: lekker en leerzaam!
Tegenwoordig zitten de broodtrommels van kinderen op de basisschool vol met koekjes, boterhammen met chocopasta en energiedrankjes. Kinderen eten steeds meer ongezonde snacks, waarvan de gevolgen duidelijk te zien zijn. Wat zijn deze gevolgen en wat is er tegen te doen?
In Nederland had 13,6 procent van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar overgewicht in het jaar 2016, 2,7 procent leed zelfs aan obesitas. Dagelijkse ongezonde voeding hindert de opvoeding van een kind. Foodlog publiceerde een wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat kinderen minder sociale vaardigheden hebben door bepaalde voedingstekorten.
Kinderen leren een hoop door gezonder eten mee te nemen naar school. Ze komen erachter hoe een gezond eetpatroon eruit ziet en kunnen dit meenemen, later in hun leven, als ze zelf beslissingen over eten moeten maken.
Verder leert een kind dat het normaal is gezondere snacks, zoals een appel of een banaan, te eten als tussendoortje. Als dit een gewoonte wordt, nemen kinderen dit mee in hun volwassen leven, stelt het Voedingscentrum.
Er zijn ook voordelen die een kind helpen op school. Voeding heeft een grote invloed op de hersenen. Het brein bestaat voor 60 procent uit vet, waardoor je je lichaam moet blijven voorzien van aanvulling van deze vetten. Dat kan met behulp van vitamine B en omega 3-vetzuren. Vitamine B (vooral B6) zorgt voor het onderhouden van een goed geheugen en een optimale zuurstoftoevoer naar de hersenen en de spieren. Omega 3-vetzuren zijn goed voor de communicatie tussen zenuwcellen, bij gebrek aan deze zuren kunnen er cognitieve problemen als vergeetachtigheid en verminderde concentratie ontstaan.
Een snoepje of koekje op zijn tijd kan geen kwaad, maar zorg dat je lunches en tussendoortjes gezond zijn. Hierbij kunnen veel groenten of fruit helpen met een grote hoeveelheid aan belangrijke voedingsstoffen. Om te beginnen bevatten onder andere walnoten, vlees en groene bladgroenten omega 3-vetzuren in de vorm van alfa-linoleenzuur (ALA). Walnoten – ongezouten noten in het algemeen – zijn een goede optie voor een gezond tussendoortje, of als aanvulling van de lunch. Andere omega 3-vetzuur soorten zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), die te vinden zijn in vissoorten zoals zalm, haring, sardines en forel. Die laatste soorten zijn over het algemeen niet bepaald populair om op brood te doen, vooral niet bij kinderen, maar zalm met roomkaas en sla is hartstikke lekker op een wrap, en ook nog eens kindvriendelijk. Vitamine B6 is te vinden in onder andere veel vlees- en vissoorten, ei en kaas. Hierbij kan je denken aan een omelet met kaas en tomaat, een pizza-broodje met salami, kaas en tomaat of een broodje met rosbief, sla en een beetje mosterd.
Er zijn veel manieren te bedenken om brood te beleggen op een gezonde en lekkere manier. Kinderen leren gelijk verschillende combinaties te maken én ze krijgen een deel van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen binnen. Twee vliegen in één klap dus!