Direct de koelkast in!
De kranten staan er tegenwoordig vol mee: duurzaamheid. Wat betreft eten ben je niet alleen duurzaam door biologisch verbouwd voedsel te eten, maar ook door geen voedsel te verspillen draag je bij. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Eten is om op te eten, ook als het een restje is van de vorige dag.
Het Voedingscentrum stelt dat mensen jaarlijks gemiddeld voor zo’n €145,- voedsel weggooien, wat nog prima te eten is. Dat staat gelijk aan 41 kilo per persoon. Doodzonde. Eten bewaren in plaats van weggooien moet de norm worden. In sommige gevallen is het een dag later zelfs lekkerder, zoals een (pasta-)salade. Onder de ‘bewaarders’ is er nog wel altijd de vraag: moet het eten meteen de koelkast in of moet het eerst afkoelen?
Kliek in de koelkast
Gelukkig zijn we voor eens en altijd verlost van de onzekerheid rondom dit probleem. Thomas Kragten deed uit naam van De Volkskrant onderzoek en kwam met een antwoord. Wanneer je eten bewaard, is het zaak om bacteriën niet de kans te geven zicht uit te breiden. En onder welke omstandigheden breiden zij zich het beste uit? In een lekkere, warme omgeving. Je raadt het al: je kunt het eten dus het best zo snel mogelijk in een koude omgeving plaatsen.
Eerst koelen, dan plaatsen
Het is dus de bedoeling om je eten zo snel mogelijk in de koelkast te zetten, maar je loeihete lasagne in de koelkast zetten naast de eieren en halfvolle melk raden we af. De lasagne koelt dan misschien wel lekker af, maar dit warmt vervolgens de koelkast en de andere producten op. Zo raken de eieren en melk sneller bedorven. Hoe je dit voorkomt? Makkie! Er zijn twee opties: laat de lasagne maximaal een uur afkoelen en plaats het daarna in de koelkast óf zet de schaal in koud water.
Dat probleem is ook weer uit de wereld. Nu heb je geen smoesjes meer om eten weg te gooien dat je de volgende dag nog prima kunt eten.