+31 (0)20 - 2616455 info@boxbites.com
Selecteer een pagina

De waarheid over superfoods

De supermarkten stromen langzaam vol met producten als bijenpollen, kokosvet en algenextracten. Waar de ene blogger zweert bij de helende werking van gojibessen, tiert de andere voedselgoeroe over de positieve effecten van hennepzaad. Dat superfoods trending zijn, valt niet te ontkennen. Maar valt deze trend te onderbouwen met argumenten of moeten we het gewoon houden op ons dagelijkse AVG’tje om alle vitaminen binnen te krijgen?

Het begrip
Superfood is een term die uit Amerika is overgewaaid en is een verzamelnaam voor onbewerkte voedingsmiddelen die een hoog gehalte voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten, zoals mineralen, vitaminen, enzymen en anti-oxidanten. Omdat deze stoffen goed zijn voor het lichaam, worden bepaalde positieve eigenschappen toegeschreven aan superfoods. Zo zouden gojibessen goed zijn voor het libido, helpen açaibessen tegen gewrichtspijn en zijn chiazaadjes goed voor de lijn. Superfoods zijn dus zowel voeding als medicijn.
En niet alleen exotisch klinkende zaden en onbekende vruchten worden als superfood bestempeld, maar ook gewone ‘huis- tuin-, en keukenproducten’ verdienen volgens sommige het predicaat. Zo zouden knoflook, ui, tomaten, vette vis en groene thee ook trotse drager van de titel zijn.

Niet alleen maar super
De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods worden over het algemeen niet goed onderbouwd. En wat ook belangrijk is om te weten, is dat de term superfoods niet wettelijk omschreven is en iedereen het vrijelijk mag gebruiken. Daarbij bevatten sommige superfoods ook stoffen die minder goed zijn voor de gezondheid. Noten zijn bijvoorbeeld heel gezond, omdat ze veel goede onverzadigde vetten, ijzer en vitaminen bevatten. Dit kan het cholesterolgehalte verlagen en de levensverwachting verhogen. Maar doordat noten ook veel calorieën leveren, moet de inname beperkt worden tot een handjevol per dag. Daarnaast kan een teveel aan een bepaalde superfood ook voor gezondheidsklachten zorgen. Zo is het bekend dat de inname van grote hoeveelheden gojibessen klachten als misselijkheid en overgeven kan veroorzaken.

Conclusie
Het Voedingscentrum is van mening dat er geen superfoods bestaan en hier is wel iets voor te zeggen. Het is namelijk niet mogelijk dat één product alle essentiële voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig heeft. Aan de andere kant bestaan er wel degelijk producten die ‘super’goed zijn, doordat het natuurlijke producten zijn die een hoge voedingswaarde bevatten. Het is belangrijk deze producten als aanvulling te zien op het dagelijkse dieet en niet als vervanging van andere voedingsmiddelen. Maak superfoods een onderdeel van jouw voedingspatroon, maar blijf wel gevarieerd eten. Zo is het prima als jij elke dag een shotje tarwegras neemt, maar laat hierdoor andere groenten en fruit niet links liggen. Zo blijkt maar weer eens dat er nooit één harde waarheid is als het op voeding aankomt en dat er geen makkelijke, korte route is naar het leiden van een gezond leven.

Pin It on Pinterest

Share This