Blik op gezond
Tegenwoordig ligt er een flinke nadruk op ‘gezond eten’ en een ‘healthy lifestyle’. Dit gaat op social media vaak samen met de hashtag fitgirl of iets in die trant. De manier waarop wij als maatschappij over eten nadenken, is aan het veranderen. Deze wijziging in onze eetcultuur heeft uiteraard ook invloed op de voedselindustrie. Zo moet de conservenindustrie vechten voor zijn plek op de markt en strijden tegen het huidige slechte imago. Want iets dat uit een potje komt, kan niet gezond zijn toch?
Over de datum
Wie kent ze niet: de glazen potjes met doperwten en worteltjes van HAK of de boontjes uit blik. Deze groenten zijn binnen een handomdraai klaar: je hoeft immers niets te snijden, bakken of koken. Je leegt het blikje in een pan, verhit het enkele minuten en je kunt aan tafel schuiven. Maar deze gemakzucht strookt niet helemaal met de kijk die wij tegenwoordig op ‘gezond’ hebben. En dit merkt de conservenindustrie ook.
Op dit moment zijn er nog maar drie grote namen in de industrie: Hak, Coroos en Baltussen. De andere fabrieken in Nederland zijn in middels hun houdbaarheidsdatum gepasseerd en hebben de deuren moeten sluiten. Dit komt, ten eerste, doordat vers nu de nieuwe standaard is. Ten tweede is het tegenwoordig ook mogelijk om alle groenten het hele jaar door vers te verkrijgen. Al moeten ze dan wel ingevlogen worden vanaf de andere kant van de wereld en rijst de klimaatimpact van een stuk groente zo natuurlijk wel de pan uit.
Ui uit Egypte
Mensen denken dat groenten in blik verre van vers zijn, maar zijn groenten van ver dan zoveel beter? Het Voedingscentrum stelt dat de voedingswaarde van groente uit blik even groot is als van verse groente. Daarbij worden de producten in blik vaak lokaal geteeld en verbouwd. Ook is ruim zestig procent van de groenten die Baltussen in Driel teelt biologisch. Natuurlijk kost het conserveren en verpakken ook energie, maar dit is nog altijd minder dan de kosten voor een businessclassticket voor een paprika om vanuit Peru naar Nederland te vliegen. Ook is de houdbaarheid van de groenteconserven een stuk langer en hoeft er minder te worden weggegooid. En tot slot: de potjes zijn vaak prima te recyclen.
De foodie-rage heeft ons geleerd dat het goed is om na te denken over wat je eet. Werp echter ook eens een tweede blik op producten die je in de eerste instantie niet op Insta zou verwachten. Een pot voorverpakte groenten doet het niet alleen goed op het gaspitje op de camping in Frankrijk, maar is ook makkelijk voor een doordeweekse avond thuis, wanneer je na je werk geen tijd hebt om een driegangendiner op tafel te zetten. De blikken dienen niet alleen de gemakzucht, maar zijn vaak ook nog eens duurzaam en no waste.