+31 (0)20 - 2616455 info@boxbites.com
Selecteer een pagina

6 tips om je personeel gezonder te laten eten

De gemiddelde Nederlander besteedt het grootste deel van de week op het werk. Werken betekent tegenwoordig veel zitten, weinig lichamelijke beweging en veel stress. Het is dus verstandig om zo gezond mogelijk te eten; een salade als lunch en een appel en noten als snacks. Uit onderzoek blijkt dat ruim 30 procent van ondervraagde Nederlandse werknemers vindt dat de werkgever of manager verantwoordelijk is voor het zorgen voor gezond eten op het werk. Opvallend is dan ook dat slechts 43 procent vindt dat die werkgever daar ook daadwerkelijk genoeg aan doet. Waarom vinden werknemers dat hun werkgever hún eten moet verzorgen? En wat voor rol speelt stress in het eetgedrag op de werkvloer?

Je kent het wel: je wordt overspoeld door werk en je moet tot laat werken om alles af te krijgen. Merk jij ook dat je ongezonder eet in drukke en stressvolle periodes? Dan ben je niet alleen: ruim vier op de tien Nederlandse werknemers zegt dat ze ongecontroleerd ongezonder eten als gevolg van stress op het werk. Dit komt doordat lekker eten vaak als troostend wordt gezien. Jammer genoeg kiezen mensen op dit soort momenten vaak voor ongezonde snacks. Er zijn echter genoeg snacks die gezond zijn, maar die zijn blijkbaar afwezig op veel Nederlandse kantoren.

Maar wiens verantwoordelijkheid is het om te zorgen voor gezond voedsel op het werk? Moet de manager of werkgever dat doen of kunnen de werknemers die taak zelf oppakken? Zoals in de introductie is genoemd, geeft een groot deel van de Nederlanders aan dat de verantwoordelijkheid bij de werkgever hoort te liggen. Hierbij zes tips voor de manager:

  1. Maak budget vrij voor gezonder eten. In kantines is gezond eten over het algemeen een stuk duurder dan ongezondere maaltijden. Zo kost een broodje kroket in veel kantines €2,50, terwijl je aan een salade al snel €5,- kwijt bent. Als er genoeg geld opzij wordt gezet zodat gezonde maaltijden en snacks goedkoper kunnen worden, kiezen mensen deze eerder in de pauzes.
    Bijna 25 procent van jonge werknemers voelt zich verplicht om traktaties aan te nemen van collega’s. Over het algemeen zijn traktaties ongezond en komen die dus bovenop de ongezonde snacks die er al worden gegeten. Werkgevers kunnen dit oplossen door het sponsoren van gezonde snacks aan te bieden.
  2. Zorg ervoor dat je werknemers de voordelen kennen van gezond eten. Laat ze zien wat ze er op lange termijn aan hebben als ze voor gezondere opties kiezen. Dit kan door middel van een presentatie of het ophangen van informatieve posters.
  3. Stimuleer het drinken van water. Iedereen weet dat water drinken gezond is, maar vaak niet genoeg wordt gedaan. Zet een paar waterkoelers neer op kantoor of zorg voor bruiswater of water met komkommer en citroen.
  4. Stel één dag in de week in waar er broodjes kroket en friet worden verkocht. Zorg ervoor dat er de rest van de dagen alleen gezond eten ligt en zet je werknemers aan samen als groepsproject gezond te eten. Ook goed voor het verbeteren van de relatie tussen collega’s.
  5. Laat je werknemers meedenken. Vraag wat zij graag in de kantine hebben of zet een doos neer waar ze ideeën voor gezonde maaltijden of snacks in kunnen doen. Als ze zelf de maaltijden hebben bedacht of voorgesteld, zijn mensen eerder geneigd mee te doen.
  6. Ruil snacks als zakjes chips, Snickers, Twixen en Liga’s in! Bekijk gezondere varianten zoals Nakd repen, Biobites of Vielhappy eens. Op internet zijn verschillende foodbloggers en diensten die gezonde, maar betaalbare snacks en maaltijden aanbieden. Bovendien zien deze gezondere snacks er een stuk hipper en aantrekkelijker uit.

Pin It on Pinterest

Share This